Ingo K.: Nitratın içme suyundan normal bir su filtresiyle giderilemeyeceği, yalnızca su iyonlaştırıcıyla giderilebileceği doğru mu?
Bununla birlikte, yanıltıcı bir şekilde nitrat filtreleri olarak satılan iyon değiştirme reçineli filtre kartuşları da bulunmaktadır. Bununla birlikte, bir filtre ortamı genellikle içine başka bir şey eklemeden sudaki maddeleri uzaklaştıran bir şey olarak anlaşılır.Reçine, bir nitrat anyonunu bir klorür anyonuyla değiştirir. Suya nitrat yerine klorür gelir. Bu, içme suyunda mutlaka arzu edilen bir durum değildir, ancak su iyonlaştırıcısında, negatif yükü Cl- nedeniyle tüm anyonlarla aynı yasalara tabidir; bu, öncelikle asitli suyla birlikte anot odasında kaldığı anlamına gelir; bu da asitli su ile birliktedir. Klorür nedeniyle nitrata göre daha yüksek dezenfektan etkisi.
Nitrat içeriği şüpheliyse (resmi sınır 50 mg/l'dir), birçok eleştirmen sınırın çok yüksek olduğunu düşündüğü için böyle bir iyon değiştirme reçinesinin yukarı yönde kullanılması düşünülebilir.
Peki neden bu tür kartuşlar su iyonlaştırıcıları için henüz sunulmuyor da bunun yerine su besleme hattına harici olarak takılması gerekiyor?
Bitki büyümesi için önemli bir besin maddesi olan nitratın kendisi genellikle içme suyunda sağlığa zararlı miktarlarda bulunmaz. Antik çağlardan beri gübrelerin merkezi bir bileşeni olduğundan, hemen hemen tüm bitkisel gıdalar 4000 mg/kg'a kadar yüksek nitrat içeriğine sahiptir. Örneğin büyük bir turp yerseniz (2000 mg nitrat/kg), izin verilen maksimum içme suyu içeriği 40 mg olan 50 litre içme suyuna karşılık gelen miktarda nitrat tüketmiş olursunuz.
Sonuçta Bavyera Eyalet Sağlık ve Gıda Güvenliği Dairesi, içme suyunun ortalama bir Alman'ın günlük nitrat alımının yüzde 26,3'ünü oluşturduğunu belirtiyor. Yüzde 61,7'sini sebze, yüzde 4'ünü tahıl ürünleri, 3,9'unu meyve, 3,7'sini et ürünleri, yüzde 0,8'ini süt ürünleri oluşturdu.
Dünya Sağlık Örgütü, vücut ağırlığının kilogramı başına günlük 3,65 mg'dan fazla nitrat alımını sağlık riski olarak görüyor. 5 kg ağırlığındaki küçük bir çocuk 18 mg'dan fazla nitrat tüketmemeli, 75 kg ağırlığındaki bir yetişkin ise 273 mg'dan fazla nitrat tüketmemelidir. Kişisel olarak sebze ve dolayısıyla nitrat açısından zengin bir beslenmem varsa, içme suyunun nitrat içeriği 38 mg/'ın üzerindeyse iyon değiştirici reçineli bir ön filtre kullanmayı düşünürdüm.
Aşağıdaki hesaplama yöntemini kullanarak bunu kendiniz tahmin edebilirsiniz:
- İçme suyunuzun nitrat içeriği mg/l, örneğin 39 mg
- su iyonlaştırıcısından eksi 1/3 azalma = 26 mg
- x günlük içme miktarı litre alkali aktif su, örneğin 2 litre = 52 mg içme suyu yoluyla nitrat alımı
- Vücut ağırlığı, örneğin 78 kg * 3,65 mg/kg = 284 mg maksimum önerilen toplam nitrat alımı
- Bu, nitrat alımında içme suyunun %18,3'lük payına karşılık gelir.
İstatistiksel ortalama ise %26'tür. Yani ortalamanın yüzde 3 altındayım. En azından istediğim bu çünkü çok fazla sebze yemeyi seviyorum ve bu nedenle yiyeceklerden gelen nitratlara ortalamanın üzerinde maruz kalıyorum. Eğer su iyonlaştırıcım olmasaydı içme suyunda günde 8 mg nitrat yani 78:78×284= %100 olurdu. Bu beni ortalamanın yüzde 27.6 puan üstüne çıkarır ki bunu kesinlikle istemiyorum.
Bu yüzden nitrit giderme kartuşu kullanırdım. Bu aynı zamanda suyun tadı veya kokusuyla ilgili sorunlara neden olan sülfat anyonlarını da ortadan kaldırır.
Burada Aquaphor®'dan bir örnek olan bu tür kartuşlar tek seferlik satın alınır çünkü salin solüsyonu ile yeniden oluşturulabilirler. Eğer önerdiğim hesaplama metodunu takip ederseniz, böyle bir filtreleme metodunu değerlendirmede belirleyici faktörün kendi vücut ağırlığınız olduğunu hemen göreceksiniz. Kilonuz ne kadar az olursa, suda o kadar az nitrat bulunmalıdır.
Son olarak şunu belirtmek isterim ki bitki besin maddesi nitrat genellikle içme suyu kalitesindeki temel sorun değildir. Bununla birlikte, çoğu durumda nitrat değeri, örneğin gübre gübreleme yoluyla gübre kullanımını gösterdiğinden, suyun aynı zamanda tarım dünyasından gelen hormonlar, antibiyotikler, herbisitler, pestisitler gibi diğer kirletici maddeleri de içerdiği şüphesi olarak kabul edilir. vb. herkeste bulunmayan İçme suyu analizleri sunulabilir veya incelenebilir.
İçme suyundaki nitratların onlarca yıldır şeytanlaştırılmasına son vermek için tıbbi araştırmalarda giderek büyüyen bir eğilim var. Önemli damar genişletici madde NO'nun (nitrik oksit) doğal bir süreçte ondan elde edilebilmesi nedeniyle metabolit nitrit bile yeni bir tanınma kazanmaktadır. Hidrojen araştırmacısı Tyler Le Baron bana üç çalışma örneği verdi (maalesef sadece İngilizce).
- Nathan S. Bryan kalp hastalığında tedavi edici bir rolden bile söz ediyor:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584906003303 - Houston/Texas Üniversitesi'ndeki Brown Vakfı, nitrit, nitrat ve sosis ürünlerinden kaynaklanan kanser riskine ilişkin zayıf kanıtların, NO (nitrik oksit) dengesinin sağladığı çok daha büyük sağlık yararlarının ağır basması gerektiği sonucuna varıyor.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1089860309001165 - McNally, Griffin ve Roberts tarafından yapılan bir araştırma, kışkırtıcı bir şekilde nitrat açısından zengin bir diyetin metabolik hastalıklarda kahraman olma yolunda olup olmadığını sorguluyor.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.201500153/full
Yeni incelemeler aktif su sahnesine çoktan nüfuz etti. Amerikalı Kurt Ruppman Sr., teneke kutularda nitrat bakımından zengin hidrojen suyu geliştirdi ve bunu H2 Bev adı altında çeşitli tatlarda (örneğin pancar, limon) sunuyor. Değerler umut verici. Tadı üzerinde hala çalışmanız gerekiyor.
Karl Heinz Asenbaum'un kitabından alıntı: “Elektro-aktif su – Olağanüstü potansiyele sahip bir buluş. A'dan Z'ye su iyonlaştırıcıları"
Telif 2016 www.euromultimedia.de